Az illóolajok felszívódása a bőrön át

Szerző: Tobai Ágota

A bőr a legnagyobb szervünk. A test első védelmi vonala, mely az úgynevezett barrier funkción keresztül szabályozza a bőrre kerülő anyagok felszívódását, illetve a bőrön keresztül történő víz- és elektrolitvesztést. Természetesen számtalan egyéb szerepe is van, a mechanikai védelemtől kezdve a hőszabályozáson át, egészen a diagnosztikus információ megjelenítéséig – hiszen a bőr reflexiós felülete a testünkben zajló szervi folyamatoknak, illetve pszichés állapotoknak is.

A bőrre, ha úgy tekintünk, mint hatóanyagbeviteli kapura, akkor sok esetben okoz nehézséget, hogyan juttathatnánk e védelmi gáton át értékes, gyógyító, szépítő anyagokat. A bőr permeabilitása vagyis áteresztő képessége az adott anyagtól függően változik. Az illóolajok olyan zsíroldékony molekulák, melyek szerkezetükből adódóan könnyedén felszívódnak a bőrön át. Nincs szükség ehhez semmilyen különleges technológiára, nem kell őket liposzómákba zárni, vagy éppen nanotechnológiával megváltoztatni a méretüket, természetes adottságuk, hogy áthatolnak a bőrön, majd a vérerek falán, és belépnek a vérkeringésbe.

Egy tanulmány (Fuchs 1997) arról számol be, hogy illóolajos masszázst követően 10 perccel, a véráramban és a vizeletben is kimutatható volt a carvon jelenléte. A carvon egy olyan kémiai vegyület, mely több illóolaj szerkezetében megtalálható, mint például a fodormenta, kapor, kömény.

Straehli 1940-ben az illóolajok kinetikáját vizsgálva megállapította, hogy az illóolajok bőrön keresztüli abszorpcióját követően az illóolajok megjelennek a kilélegzett levegőben. (Tisserand 1985).

Az illóolajok illetve kémiai alkotóik megjelenése a leheletben a bedörzsölést követően eltérő időintervallumot mutat:

  • Citrom, bergamott és ánizs 40-60 perc
  • Citromfű, levendula, geránium 60-80 perc
  • Koriander, borsmenta 100-120 perc

Ezek a klinikai tanulmányok egyrészt az illóolajok perkután alkalmazásában rejlő lehetőségekre hívják fel a figyelmet, másrészt pedig arra, milyen kiemelten fontos, hogy kellő gondossággal válasszunk jó minőségű, kémiai típus szerint bevizsgált illóolajat. Tegyük mindezt a terápiás alkalmazás sikeréért, és a toxikus hatás elkerüléséért.« Vissza az előző oldalra
© 2018 Aromakert.hu, Minden jog fenntartva - All rights reserved.
Honlap készítés: Felhőhonlap.hu