Gyakori kérdések

Mi az illóolaj?

A ma ismert 800 000 növényfajból csak kis százalék képes illóolajat produkálni, ezeket nevezzük aromás növényeknek. Az, hogy egyes növények miért termelnek illóolajat, míg más növények nem, csak találgatja a tudomány. Az azonban bizonyos, hogy az aromás növények illatanyagaik segítségével tartják maguktól távol azokat az állatokat, melyek táplálékuk fogyasztanák őket, míg a beporzáshoz vagy magjaik elszórásához is az illatanyagaikat hívják segítségül.

A növény a világ négy elemének – a nap, a föld, a víz és a levegő – energiáját a fotoszintézis és enzimek segítségével a speciális kiválasztó sejtjeiben illékony olajjá szintetizálja. Az azonos családba tartozó növények általában azonos részeikben termelik az illóolajokat.

Így a mirtuszfélék a leveleikben, míg a citrusfélék a leveleiken túl a virágukban és a gyümölcseik héjában is termelnek illóolajat.

Egyes növények, eltérő kémiai összetételű illóolajat termelnek más-más részeikben, így pl. ugyanannak a növénynek a leveléből más illóolaj nyerhető ki, mint pl. a virágából. Ilyen esetekben az illóolaj címkéjén nem csak a felhasznált növény latin neve szerepel, de az is, hogy mely növényrészből nyerték ki azt.

Az illóolaj magában hordozza a növény zsíroldékony hatóanyagait, mely számtalan biokémiai molekulából áll. Ezek a biokémiailag aktív anyagok sokféle hatással rendelkeznek. Majd mindegyik illóolaj kiváló fertőtlenítő, de sokuk baktérium-, gomba-, esetenként vírusölő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, hámosító, vérnyomás csökkentő vagy éppen emelő stb. hatással is rendelkezik.

Az illóolaj a növény kvintesszenciája, a teljes lényege és a magában hordozott információval éppúgy hat a fizikai testre, mint a lélekre és a szellemre.  Az illóolaj lényege abban rejlik, hogy különleges hatásmechanizmusánál fogva pillanatok alatt bekerül a szervezet véráramkörébe és csak ott fejti ki hatását, ahol az szükséges. Ezen felül vagy ezzel együtt pedig az egész emberi energiarendszerre tisztítólag, erősítőleg és harmonizálóan hat.

Mivel az illóolaj élő anyag, ezért az aromaterápia az emberi szervezet számára kiváló alternatívát jelent, mind az egészségmegőrzésben, mind pedig a már kialakult betegségek gyógyításában.

Az illóolajok kinyerése

A begyűjtött növényi részekből különböző  eljárásokkal nyerik ki az illékony olajat. Az, hogy mely kivonási eljárást  alkalmazzák, az adott növény fajtájától és érzékenységétől illetve a felhasználás céljától is függ. Ezzel együtt az aromaterápiában alkalmazott illóolajok majd 90%-át vízgőzdesztillációval állítják elő.

 

© 2018 Aromakert.hu, Minden jog fenntartva - All rights reserved.
Honlap készítés: Felhőhonlap.hu